Főoldal > A Béke Oázisa > Projektjeink > Iskola a Békéért

Iskola a Békéért

عربي | Deutsch | English | français | עברית | magyar | italiano

Az IB, melyet 1979-ben alapítottak, magába olvasztja mindazon irányelveket, melyekre az egész közösség épült, kurzusokat és szemináriumokat indítva izraeli és palesztin területekről érkező zsidó és arab fiatalok, felnőttek számára.


Az oldal fejlesztés alatt áll!

Az Iskola a Békéért (IB) 1979-ben alakult azzal a céllal, hogy kifelé, a világ felé irányuló oktatási munkálatokat szervezzen. Az IB magába
olvasztja mindazon irányelveket, melyekre az egész közösség épült, elkötelezve magát a zsidók és arabok közti, közös munkálatoknak. Ezt a munkát egy humánus, egyenlőségre törekvő, igazságos társadalom eszménye táplálja. Ezeknek az itt megvalósuló találkozóknak a célja az, hogy a résztvevők tudatosan bontakozhassanak ki a konfliktust, és abban saját szerepüket illetően. Ugyanakkor lehetőségük legyen saját identitásuk felfedezésére, kibontakoztatására is, a másokkal való interakciókon keresztül.

Az Iskola a Békéért által vezetett programok:

1.Konfrontáció-kezelő műhely, az Izraelben élő, zsidó és arab fiatalság közötti konfliktusok oldására

2.Konfrontáció-kezelő műhelyek, csapat-építő tréningek és szemináriumok felnőtt csoportoknak, úgy mint tanárok, újságírók, ügyvédek, szociális munkások és egyetemi hallgatók

3.Konfrontáció-kezelő munka izraeli és palesztin polgárok között, közösen, palesztin civil szervezetek bevonásával

4.Továbbképző kurzusok, előadók számára

5.Éves kurzus végzős hallgatók számára, együttműködésben négy izraeli egyetemmel

6.Kurzusok az arab és zsidó nők foglalkoztatására

7.Tréningek (az iskola módszereivel) külföldről érkezőknek

8.Találkozók, a tudatosság növelésére a zsidó és arab társadalomban fellépő, csoportok közti konfliktusok oldására

A fenti programokat egy zsidó-palesztin személyzet irányítja és vezeti le. Az előadók szociális és viselkedéstudományi tanumányi háttérrel rendelkeznek és speciálisan képzettek a csoporton belüli konfliktusok kezelése terén. A sokévi tapasztalatnak köszönhetően, beleértve az intenzív akció-kutatást is, az iskola kifejlesztett egy olyan oktatási szemléletet, amely olyan elemekre helyezi a hangsúlyt, mint az erőviszonyok és az etnikai és nemzeti identitás felfedezése.

Megközelítőleg 45.000 fiatal vett részt műhelymunkán az Iskola a Békéért-ben. Több, mint 300 felnőtt sajátította el a konfliktusok kezelésének módszereit a tréningek során. Sokan közülük ma már más szervezeteknél tevékenykednek a szocális változásért. Az IB mindemellett létrehozott egy kutatóközpontot, azzal a céllal, hogy az iskola által vezetett programokat dokumentálja és tanulmányozza, hozzávéve más, zsidó-arab konfliktussal foglalkozó szervezeteket ugyanúgy, mint a zsidó-arab kapcsolatokkal általánosan foglalkozó kutatásokat. A jövőben az iskola tervezi (helyszínen levezetett) diplomás képzések indítását, konfliktus- és béke-tanulmányok körében. Az intézmény helyi és nemzetközi elismerést nyert teljesítményeivel, beleértve tekintélyes díjakat és kitüntetéseket. A publikációk, melyek ismertetik speciális módszereiket, már elérhetők arab, héber és angol nyelven is.

print mail.gif, 1 kB

PayPal

facebook
mail.gif, 1 kB

A honlap életének megfigyelése RSS 2.0 | Honlap térképe | SPIP | Creative Commons License
All original content licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Israel License.